pátek 6. června 2014

Schiacciata

Miluju italskou kuchyni, ať už se jedná o pizzu, těstoviny, tiramisu atd. Minule se zde objevil recept na ciabattu, dnes mám pro vás připravený recept na schiacciatu, které je dle mého ciabattě dost podobná. Původní recept můžete najít zde.


Něco málo o schiacciatě

  • Je to varianta italského "chlebu chudých" foccacia typická pro Toskánsko.
  • Charakteristické jsou pro ni dírky vytlačené prsty, které by měly na chlebu zůstat i po upečení (jak vidíte na obrázku, mě se to nějak nepovedlo :D).
  • Dalším důležitým znakem je olivový olej, kterým se těsto nejen potírá, ale olej se dává také do něj.
  • Ochucuje se solí, dále se může použít cokoliv, co vás napadne... mozzarela, rajčata, uzeniny (nejlépe mortadela), olivy, ančovičky atd. (já jednu placku posypala provensálským kořením).

Suroviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • 200 g kvásku
  • 5 g soli
  • 10 ml olivového oleje
  • cca 650 ml vody
  • ančovičky, olivy, sušená rajčata, bazalka, mozzarela, prostě cokoliv co vás napadne a chutná vám

Postup:

Já jsem těsto zpracovávala v robotu, ale můžete i ručně, jen se musí déle hníst. Mouku nasypte do robotu, přilijte kvásek, vodu, olej, přidejte sůl a hněťte, prvně při nižší rychlosti asi 5 minut, poté při vyšší asi 12 minut. Pokud se vám těsto bude zdát příliš řídké, přidejte mouku, pokud husté, přilijte vodu. Hotové těsto nechte kynout zakryté utěrkou na teplém místě asi 2-3 hodiny. Vyklopte na vál, propracujte. Rozdělte na tři pruhy a dejte na plech. Nechte kynout ještě 10 minut. Poté do těsta udělejte prstem ďolíky, pokapte olivovým olejem a rozetřete ho. Do chleba zamačkejte olivy, rajčata, cokoliv, co chcete a posypte hrubozrnnou mořskou solí, pokud dáte ančovičky tak už nesolte, ty jsou slané samy o sobě dost. Pečte na 220 stupňů do zezlátnutí (u mě to s tím pečením bylo trochu pofidérní, protože jsme s mamkou zároveň pekly rýžový nákyp, který se musí "sušit", takže teplota pečení byla chvíli 200 stupňů, chvíli 160, pak zas 220, ale i tak se chleba povedl si myslím). Upečené necháme vychladnout. 

Dobrou chuť,
Vaše Nikki :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat