neděle 8. června 2014

Mátové marshmallows

Snad každý už někdy ochutnal pěnové bonbony známé jako marshmallows nebo žužu. A pro milovníky těhle bonbonů je tenhle článek. Není totiž nic jednoduššího, než si marshmallows vyrobit doma. Je k tomu potřeba jen pár ingrediencí a hlavně dobrý šlehač. Dneska si uděláme mátové, ale kdo nemá rád mátu, nemusí ji tam dávat.



Ingredience:

  • 375 gramů cukru krystal
  • 2,5 polévkových lžic medu (Američané používají kukuřičný sirup, který ale není jen tak lehce k sehnání a med je o dost "zdravější")
  • 125 mililitrů vody
  • pár lístků máty
  • 20 gramů plátkové želatiny (12 plátků)
  • voda na namočení želatiny
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

Nejprve dáme do misky želatinu a zalijeme vodou aby byla ponořená. Mezitím, co bude želatina bobtnat, připravíme si sirup. Do kastrůlku dáme cukr, med a vodu a pár lístků máty a přivedeme k varu, vaříme asi 4 minuty. Nabobtnanou želatinu vyndáme z vody a vyždímáme, dáme do šlehače nebo mísy, ve které budeme šlehat. Přilijeme trošku přecezeného sirupu a rozmícháme do úplného rozpuštění želatiny. Začneme šlehat a postupně přiléváme zbytek. Šleháme asi tak 10 minut, někdy i déle. Směs musí být pořádně vyšlehaná, ale pozor, ať nepřešleháte. Směs nabude a zbělá, měla by se táhnout. Když do ní namočíte prst a hmotu dáte na talířek či pracovní plochu, měla by hned ztuhnout, pokud neztuhla, je málo vyšlehaná. Vyšlehanou hmotu rozprostřeme do silikonové formy vystříkané olejem, pokud nemáte silikon tak jakoukoliv nádobu vyložte pečícím papírem a ten potřete nebo postříkejte olejem. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte na minimálně 2 hodiny ztuhnout do lednice. Ztuhlou hmotu vyklopte na moučkovým cukrem pocukrovaný vál nebo pracovní plochu a krájejte nožem nebo stříhejte nůžkami kostičky, které obalíte v moučkovém cukru. A máme hotovo. Tyto homemade (doma vyrobené) bonbony potěší nejedno dítě.

Dobrou chuť přeje
Vaše Nikki :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat