čtvrtek 5. června 2014

Celozrnná bábovka

Jen málokdy se stane, že snídám něco jiného než buchtu. Problém je ale v tom, že buchty nejsou zrovna nejvhodnějším zdrojem energie a člověk má po nich brzo hlad. Tak jsem pátrala po alespoň trošku zdravější variantě nějaké buchty a našla jsem recept na celozrnnou bábovku. A tady je moje verze.


Ingredience:

  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • cca 1 lžička jedlé sody
  • cca 1 lžíce kakaa
  • rozinky
  • sádlo a kokos na vymazání a vysypání formy

Postup:

Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky začneme šlehat s cukrem, hnědý cukr není tak jemný jako obyčejný, proto to nepůjde vyšlehat do pěny. Postupně během šlehání na nižší rychlost přidáme olej, dále mléko a nakonec mouku se sodou. Troubu zapneme na 180 stupňů, aby se stihla vyhřát (jakmile se sníh zamíchá do těsta, musí se co nejdříve dát péct). Vyšleháme si tuhý sníh z bílků (do bílků můžeme přidat špetku soli, citronovou šťávu nebo ledovou vodu - na jeden bílek jednu lžíci, lépe se vyšlehá, ale není to potřeba) a lehce vmícháme. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, do jedné dáme kakao, druhou můžete nechat jen tak a nebo přimíchat rozinky jako jsme udělala já, je to s nimi vynikající. Formu si vymažeme rozpuštěným sádlem (může být i máslo nebo olej) a vysypeme kokosem (nebo hrubou moukou nebo strouhankou, kokos tomu dodá ještě lepší chuť). Do formy lijeme střídavě světlé a tmavé těsto, nebo jako já prvně světlé, pak tmavé a lehounce na pár místech promícháme. Dáme péct do vyhřáté trouby, bábovka se peče dlouho, asi kolem 45 minut, jestli je dost upečená poznáme, když zapíchneme špejli, a ta po vytažení zůstane suchá. Po upečení bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Teď už zbývá jen popřát dobrou chuť,
Vaše Nikki :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat