čtvrtek 18. srpna 2016

Kyselá polévka

Určitě znáte kulajdu. Tahle polévka je jí dost podobná, akorát neobsahuje houby. Přesto je vynikající a jedna z mých nejoblíbenějších. Milovala jsem ji už jako malá, kdy ji pravidelně na Velký pátek vařila moje babička. Ale štvalo mě, že to bylo jen jednou za rok, tak jsem se ji naučila vařit sama. Zkuste si ji uvařit a uvidíte :)


Suroviny:

  • 3 brambory
  • kmín
  • sůl
  • cca 1 litr vody
  • 2 zakysané smetany
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 lžíce mouky
  • 3 vejce
  • kopr dle chuti (může být čerstvý, mražený nebo sterilovaný)
  • ocet dle chuti

Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme vařit do vody, osolíme a přidáme kmín. Až jsou brambory uvařené, vmícháme do polévky zakysané smetany. Do smetany ke šlehání rozkvedláme mouku a za stálého míchání vlijeme do vařící polévky, tím se polévka zahustí a získá dobrou konzistenci a strukturu. V hrníčku si rozkvedláme 3 vejce a při lití do polévky ihned rozmícháváme vidličkou. Tím zajistíme, že v polévce nebudou velké kusy vajec. Nakonec přidáme kopr podle chuti a případně dokyselíme octem. Nyní už stačí jen naservírovat a pochutnat si.

Dobrou chuť přeje Nikki :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat