úterý 2. srpna 2016

Cuketová krémová polévka s červenou řepou a tymiánem

Recepty na cuketovou polévku už tu mám dva, ale každý je jiný. A jak se říká, do třetice všeho dobrého, tak tady to platí dvojnásob. Dovolím si tvrdit, že tato polévka je ze všech cuketových, které jsem kdy vařila, ta nejlepší. Je krásně provoněná bylinkami a má zajímavou růžovou barvu.



Ingredience (na 3-4 porce):

  • půl velké cibule (nebo jedna menší)
  • půl velké cukety (nebo jedna menší)
  • dvě malé červené řepy (nebo jedna větší)
  • dvě větvičky tymiánu
  • olej
  • sůl
  • smetana ke šlehání (nemusí být nebo může být rostlinná, ale s tím nemám zkušenosti)
  • petrželová nať
  • chléb

Postup:
Cuketu omyjeme a nakrájíme na kostky, pokud je slupka měkká, neloupe se, pokud je tvrdá, musí se oloupat, u větších cuket doporučuji vydlabat měkký vnitřek, u těch menších se nemusí. Červenou řepu nakrájíme na kostičky (čím menší tím lepší, protože trvá déle, než se řepa uvaří, kdežto cuketa je cobydup). Na troše oleje nejprve osmahneme na jemno nakrájenou cibuli do hněda, následně přisypeme cuketu a řepu a lehce orestujeme. Zalijeme vroucí vodou, přihodíme tymián, osolíme a necháme vařit, dokud cuketa a řepa nezměknou. Až je vše měkké, rozmixujeme dohladka ponorným mixérem a vrátíme zpět na vařit. Jakmile polévka začne vařit, zjemníme smetanou podle chuti (dala jsem asi 4 lžíce), případně dosolíme a necháme chvilku probublávat. Po chvíli vařič vypneme a do hotové polévky nasypeme na jemno pokrájenou petrželovou nať. Podáváme s opečenými chlebovými kostkami.

Dobrou chuť přeje Nikki :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat