čtvrtek 28. července 2016

Rozmarýnovo-máslové "tortilla chips"

Miluju tortilly, miluju tortilla chips (někdo tomu říká nachos). Poprvé, když jsem tortilla chips měla, bylo to v kině za nehoráznou sumu peněz, ale byly opravdu výborné. No a tak mi nezbylo nic jiného, než se je naučit dělat doma. Sice je nedělám "poctivě", jak by měly být, z kukuřičné mouky, protože na to musí být speciální, šíleně drahá, ale z obyčejné pšeničné (nebo půl napůl pšeničná a obyč kukuřičná), ale i tak je výsledek výborný a za pár korun. Tentokrát jsem zkusila tortilla chips trošku ozvláštnit máslem a rozmarýnem. :-)



Suroviny (podtržené suroviny jsou na obyčejné tortilla chips):
  • 2 hrnky hladké pšeničné mouky
  • lžíce másla
  • 4 lžíce oleje
  • lístečky z dvou větviček rozmarýnu nasekané na velejemno
  • půl lžičky soli
  • půl hrnku vody

Postup:
Na vál vysypeme hladkou mouku, utvoříme důlek, do kterého dáme máslo, rozmarýn a sůl a vlijeme olej, lehce promícháme nožem, aby se olej smíchal s moukou. Následně do důlku vlijeme vodu a vypracujeme hladké tužší těsto, které se díky oleji nelepí. Bochánek těsta rozdělíme na cca 3 díly a každý díl rozválíme na opravdu tenký plát. Ten přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a teprve na plechu nakrájíme na trojúhelníčky, stačí nožem pouze udělat rýhy, nedoříznout. Pečeme na 200 °C dozlatova. Necháme lehce vychladnout a ještě teplé rozlámeme na jednotlivé trojúhelníčky. Tortilla chips je dobré podávat s různými dipy, postupně budu recepty na jednotlivé dipy přidávat pod tento článek.

Dipy k tortilla chips

Avokádový dip

Zralé avokádo v misce rozmačkáme, přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu podle chuti (možno přidat česnek, nebo cibulku nakrájenou na jemno, rajčátka nakrájená na jemno). Určitě nezapomeňte na citronovou šťávu, ta zajistí, že dip nezhnědne, ovšem i tak doporučuji sníst co nejdříve.

Smetanový dip

Tento dip je velice jednoduchý, stačí smíchat zakysanou smetanu s oblíbeným kořením, případně solí, podle toho, jestli koření už sůl obsahuje nebo ne (na obrázku je dip z grilovacího koření s bylinkami).

Sýrový dip


V kastrůlku zahřejeme smetanu a přidáme oblíbený sýr (na obrázku uzený Královský sýr z Lidlu) v poměru cca 1:1 (na hrnek smetany hrnek sýru), pokud bude dip moc hustý, lze zředit mlékem.

Dobrou chuť přeje vaše Nikki :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat