pátek 29. července 2016

Naložená cuketa

Letos se urodilo opravdu spoustu cuket. Už vás nebaví bramboráky, buchty, smažená cuketa atd.? Tak zkuste naloženou cuketu, je to výborná chuťovka a hodí se i jako rychlé občerstvení pro návštěvy. Příprava je trošku náročnější, ale pak stačí jen šoupnout do lednice, kde vydrží až 14 dní.


Suroviny:
  • Cuketa
  • Olivový olej
  • Tymián
  • Sůl
  • Citronová šťáva
  • (česnek)

Postup:
Cuketu omyjeme, pokud je starší, větší, tak oloupeme a vydlabeme měkký vnitřek, pokud je cuketa mladá, dá se použít celá včetně slupky. Jsou dvě možnosti, buď se může cuketa nakrájet pomocí škrabky na tenké plátky (to se ale ve finále špatně jí) nebo nakrájet na tenká kolečka (půlkolečka, podle toho jak je cuketa velká). Jednotlivé kousky cukety osmahneme z obou stran na pánvi na troše oleje, odložíme na talíř vystlaný papírovou kuchyňskou utěrkou, aby do sebe nasákla přebytečný olej. V misce smícháme olivový olej, sůl, citronovou šťávu a případně česnek (já jsem jej nepoužila, protože kojím, ale dá tomu tu správnou chuť). Do zavařovací sklenice dáme na dno vrstvu cukety, hodíme kousek tymiánu a zalijeme směsí z oleje, takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme veškerou cuketu. Necháme alespoň den uležet. Podáváme na opečeném chlebu.

Dobrou chuť přeje vaše Nikki :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat