úterý 26. července 2016

Perník z cukety

Cuketa má velice všestranné použití. Nejčastěji se upravuje na slano, jako např. cuketové placky, cuketová polévka atd. Ovšem výborné jsou i různé cuketové buchty. Jsou vláčné a velmi chutné. A jelikož je právě sezóna cuket, přináším vám recept na skvělý cuketový perník.

I když to tak nevypadá, tento perník je opravdu výtečný

Suroviny:

  • 3 hrnky cukety nastrouhané najemno
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 2 hrnky jemně mleté celozrnné pšeničné mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 3 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • 3 lžičky perníkové koření (v postupu recept na domácí)
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • kyselejší marmeláda (použila jsem višňovou)
  • 100 gramů čokolády na vaření
  • asi 3 lžíce smetany

Postup:
Ve větší míse smícháme cuketu (i se šťávou, kterou pustí), mouku, cukr, vejce, olej, kakao, perníkové koření (domácí perníkové koření vyrobíme tak, že v hmoždíři natlučeme nebo v tyčovém mixéru rozmixujeme na prášek 1 lžičku anýzu, 1 lžičku fenyklu, 1 lžičku nového koření, 1 lžičku hřebíčku, 1 lžičku skořice, prášek do pečiva a jedlou sodu na řidší těsto. Nalijeme na olejem vymaštěný menší plech (nevysypávám, osvědčilo se mi jen vymazávat, buchta pak jde krásně odlepit od plechu, ale vysypání kokosem nemusí být špatné) a vložíme do středně vyhřáté trouby. Pečeme na 180 °C. Že je buchta hotová poznáme pomocí špejlového testu (dřevěnou špejli píchneme do těsta, pokud zůstane suchá, je hotovo, test provádíme na několika místech). Necháme vychladnout. Poté rozřízneme uprostřed, spodní polovinu potřeme marmeládou a horní polovinu vrátíme na spodní. Nakonec polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme tak, že rozpustíme čokoládu na vaření ve vodní lázni, až je rozpuštěná, vlijeme za stálého míchání smetanu a chvíli prohřejeme a mícháme, dokud nevznikne hladká poleva. Možná se vám perník bude zdát sražený, ale je to cuketou a tím, že je z hladké mouky místo obvyklé polohrubé. Má tedy jinou konzistenci než obvyklé buchty, ale i přes to je opravdu vynikající a věřím, že si pochutnáte.

Dobrou chuť přeje vaše Nikki :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat