sobota 23. července 2016

Červená čočka na kyselo

Miluju klasickou českou čočku na kyselo, o tom žádná. Ale jelikož jsem kojící a nechci svého syna moc trápit, zkusila jsem zdravější a ne tak nadýmavou variantu a světe div se, je dokonce chutnější jak česká klasika.


Ingredience (na dvě porce):

  • hrnek červené čočky
  • tři menší mrkve nebo jedna velká
  • bobkový list
  • tři kuličky černého pepře
  • kulička nového koření
  • sůl
  • menší cibule nebo půlka větší
  • lžička másla
  • lžička oleje
  • lžíce jablečného octa (nebo podle chuti)
  • vejce
  • chléb

Postup:
Červenou čočku přebereme, propláchneme a vložíme do hrnce. Přidáme na malé kostičky nakrájené mrkve, zalijeme studenou vodou, přihodíme bobkový list, pepř a nové koření a dáme vařit. Červenou čočku (a luštěniny obecně) solíme až na závěr buď před úplným změknutím nebo až po uvaření, když se totiž osolí na začátku, tak trvá mnohem déle než změknou. Červená čočka se vaří podstatně kratší dobu (asi 20 minut) než klasická čočka a nemusí se namáčet. Mezitím co se čočka vaří si na lžičce másla a oleje (pokud máte ghí, tak použijte 2 lžičky ghí, protože se nepřepaluje, není třeba přidávat olej) orestujeme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Uvařenou čočku s mrkví přecedíme, vyndáme koření a vrátíme zpět do hrnce. Nakonec osolíme, ooctujeme a přidáme osmahnutou cibulku. Podáváme s volským okem nebo ztraceným vejcem a opečeným chlebem. Je to opravdu mňamka téměř bez práce.

Dobrou chuť přeje Nikki :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat