neděle 25. května 2014

Ivančické Slavnosti chřestu

Celý tento víkend jsem strávila v jihomoravském městečku Ivančice, kde se konaly Slavnosti chřestu. A jelikož jsou to gastronomické slavnosti a tento blog je hlavně o jídle, rozhodla jsem se o tom napsat. Hlavní důvod, proč jsem tam jela byly kuchařské show, které byly perfektní. Když jsem ale zjistila, že tam vaří 8 restaurací, v jejichž stáncích si může člověk koupit degustační menu za speciální měnu "Tolary", bylo jasné, že musím taky něco ochutnat. A rozhodně nezůstalo u jednoho nebo dvou jídel, bylo toho mnohem a mnohem víc. A tady je malá ukázka toho, co jsem ochutnala (fotky jsou staženy z oficiálních fb stránek Slavností chřestu, protože než jsem něco stihla vyfotit, pustila jsem se do toho, jak skvěle do vypadalo).

Jídla, které jsem ochutnala

Sobota

Jako první jsem v sobotu ochutnala Chřestovou polévku krémovou s krutony z restaurace Moravská chalupa. Nečekala jsem, že něco z chřestu (dřív jsem byla zvyklá jen na smažený chřest v trojobalu) může být tak vynikající.

Polévka tak naladila moje chuťové buňky, že nemohlo zůstat jen u ní. Dále jsem tedy ochutnala Sushi set z restaurace PUXPUB. Miluju sushi, dříve jsem ochutnala samozřejmě s rybou, avokádem, okurkem, ale chřestové jsem měla poprvé a bylo to jedno z nejlepších, jaké jsem měla.

Další chřestový pokrm byl tentokrát z restaurace Sunset, kde jsem si dala domácí sušenou krkovičku s chřestovou pusinkou, želé z hrubozrnné hořčice a bylinkovou bagetou. Další slast pro moje chuťové buňky. Krkovička výborná, i když se hůř žvýkala, ale nejlepší na tom bylo stejně to želé z hořčice.


U Sunsetu ještě zůstaneme, tentokrát jsem si však dala jejich hlavní chod, a to pomalu pečená vepřová líčka na červeném víně a kořenové zelenině, bramborovo-chřestové pyré a mandlovo-chřestový chips. Musím říct, že toto bylo nejlepší jídlo, jaké jsme na Slavnostech jedla, prostě jedním slovem dokonalost.

Další ze stánků na Slavnostech patřil restauraci Borovinka, kde jsem si v sobotu dala pošírovného pstruha se zeleným chřestem, levandulovou omáčkou a brambory restovanými na másle. No, toto jídlo mě vůbec neoslovilo už jen svým vzhledem. Když jsem ochutnala, nebylo to o moc lepší, brambory mi nechutnaly, protože víc než restované byly vařené, které moc nemusím (ale to záleží na subjektivní chuti), v omáčce jsem levanduli teda vůbec necítila, na chřestu byly tvrdé konce. Pstruh byl sice dobře udělaný, celkem mi i chutnal, ale celkově skoro celé jídlo bohužel skončilo v koši.

Jediný dezert, který jsem v sobotu ochutnala, byl vanilkový krém s chřestem a čerstvými jahodami u stánku Hotelu Ryšavý. Poprvé, co jsem měla chřest na sladko. Pro mě velmi netradiční kombinace, ale bylo to dobré, navíc miluju jahody.


No a na závěr jsem si v sobotu dala míchaný salát ze syrového chřestu s vejcem a zálivkou z restaurace Moravská chalupa. Zálivka byla vynikající, salát... no prostě obyčejný salát. Chřest byl trochu hořký, ale tak to se dá čekat. Fotku bohužel nemají ani na fb stránkách.
Mimo to, co měli v restauracích jsem si dala ve stánku, kde prodávali netradiční zákusky, panna cottu s lesním ovocem a pistáciové řezy.

Neděle

V neděli jsem začala u stánku restaurace Sunset, kde jsem si dala tentokrát dezert, a to chřestový mousse au chocolate z bílé čokolády na jahodovém ragú s redukcí tmavého balsamica. Nejlepší dezert, jaký jsem na Slavnostech měla. 

V neděli jsem také zavítala ke stánku restaurace Bohéma, kterou "proslavil" Zdeněk Polreich ve svém pořadu Ano šéfe! a Už dost, šéfe, kde jsem si dala pštrosí ragú na červeném víně s glazovaným chřestem, původně k tomu byl podávaný domácí bramborový nok, který už bohužel neměli, takže jsem k tomu dostala domácí pečivo. Pštrosa jsem jedla poprvé v životě, takže jsem se toho trochu bála, ale jak jsem posléze zjistila, neměla jsem důvod, bylo to opět vynikající. 

V Bohémě jsem si dala ještě dezert, kterým bylo chřestové parfait s jahodami a farmářským tvarohem slazeným bezinkovým sirupem. V tomto dezertu mi chřest na sladko chutnal více než v sobotu ve vanilkovém krému.

Neděli jsem zakončila u stánku Restaurace Borovinka, kde jsem si dala taštičku z listového těsta plněnou jahodami a zeleným chřestem s mátovou omáčkou. Miluju mátu, miluju jahody, takže je jasné, že tento dezert mi chutnal, ale musím říct, že nebyl jeden z těch lepších. 

Další restaurace, které se na Slavnostech představily, byly Hotel Závrší a Dobrá chvíle, u kterých jsem bohužel nic neochutnala (tolik se toho do mě fakt nevejde :D). Celý jídelníček Slavností si můžete přečíst na oficiálních stránkách a další fotky shlédnout na oficiálním facebooku

Kuchařské show

Kvůli těm jsem na Slavnosti jela. V sobotu se představili kuchaři z Restaurace Bohéma, kteří předvedli přípravu jejich předkrmu čerstvý chřest uzený v domácí udírně s chřestovou emulzí a ořechovým prachem a hlavního chodu pštrosí ragú na červeném víně s glazovaným chřestem servírované s domácím bramborovým nokem. 

Také se představil kuchař Hotelu Ryšavý, který předvedl přípravu předkrmu smažený chřest doplněný salátem z polníčku přelitý maltézskou omáčkou. Toto jídlo jsem měla možnost ochutnat. Nijak zvlášť mě to neoslovilo, až na tu maltézskou omáčku, která byla dokonalá. Dále kuchař Hotelu Ryšavý předvedl přípravu hlavního chodu, kterým byl pečený vepřový vrabec s chřestovým zelím a domácím bramborovo-houskovým knedlíkem. 

A v neděli předvedl kuchařskou show držitel Michelinské hvězdičky Roman Paulus (kterého můžete znát mj. z reklamy na Lídl). Myslela jsem si, že to bude jako u jiných kuchařských show, že uvaří několik miniporciček, které se roznesou do davu, tak jsem doufala, že něco ochutnám. Bylo to ale úplně jinak. Pan Paulus uvařil 20 porcí, které byly určené pro vylosované vítěze. Byla jsem dost zklamaná, že od Pauluse nic neochutnám. Když ale moderátor řekl moje jméno, málem jsem začala skákat štěstím :D. Měla jsem tedy možnost ochutnat celé tříchodové menu, které uvařil michelinský kuchař. Skládalo se z předkrmu, kterým bylo cosi z kozího sýra a chřestu s přelivem z piniových oříšků a medu (nepamatuju si bohužel název jídla)... upřímně musím říct, že o michelina jsem čekala víc, sice to bylo dobré, ale ne vynikající. Vynikající byl už ale další chod, kterým byla polévka, přesněji chřestový krém s křepelčím vejcem, ta byla jedním slovem boží. No a hlavní chod bylo chřestové rizoto se sušenými rajčaty a a krevetou. To bylo ještě lepší jak polévka. Ke každému jídlu jsme dostali víno, které vybrali dva sommelieři, jedním z nich byl i moravský sommelier Libor Nazarčuk.




Snoubení vína a chřestu

Na slavnostech byla nejen ochutnávka chřestových jídel, ale také moravských vín, takže nechyběl ani známý moravský sommelier Libor Nazarčuk, který velice zajímavě povídal o vínech a také o tom, jaké víno se k jakému pokrmu hodí a proč. Mimo jiné v neděli předvedl také sabráž 20 šampaňských, např. šavlí, popelníkem, golfovou holí, stínítkem z auta atd. 

Doprovodný program

Na programu toho bylo opravdu hodně. Vybírám jen to, co pro mě bylo nejzajímavější. A to byla v neděli návštěva prezidenta Masaryka v Ivančicích...

...a příjezd velocipedistů a historických kol.

Nikki a osobnosti

Ráda se fotím se slavnými, tak se musím i pochlubit, koho jsem si "ulovila" na Slavnostech.
Zpěvačka Ilona Csáková

Moravský sommelier Libor Nazarčuk
Roman Paulus



Na závěr bych jen chtěla říct, že víkend Slavností byl nejlepší víkend tohoto roku. Kdo na nich nebyl, o hodně přišel. Takže příští rok je určitě navštivte, opravdu to stojí za to. 










2 komentáře:

  1. Vypadá to skvěle, až bude chvilka, přečtu si to celé. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč tady nejdou lajkovat komentáře? :D Ono to není tak dlouhý jak to vypadá :D

      Vymazat