úterý 20. května 2014

Dělání, dělání, to nám úsměv zachrání aneb Upeč třeba chleba

Když už máme kvásek hotový (jak na něj se dozvíte v tomto článku), můžeme se pustit do upečení našeho prvního kváskového chleba. Jeho příprava není nejjednodušší, ale taky není moc složitá, ti, kteří mají nějaké zkušenosti z pečením to hravě zvládnou. Pokud jste úplní začátečníci a na tento chléb si netroufnete, později se tu objeví jednodušší recepty na chleba bez hnětení. 

Na poctivý český chleba potřebujeme:
  • 300 g žitného kvásku
  • 300 g pšeničné hladké nebo pšenično - žitné chlebové mouky + další mouka na hnětení
  • 170 ml vody 
  • 12 g soli
  • 5 g kmínu
  • mouku na vysypání ošatky
  • ošatku na kilový chléb (já tu svou sehnala v řetězci Kika, jinak sehnat ji na internetu není problém, budou ji mít pravděpodobně i v kuchyňských či domácích potřebách)

Příprava tohoto chleba zabere několik hodin, takže je dobré začít hned ráno, odpoledne upéct a večer už si můžete pochutnávat na výborném domácím chlebu. Myslím, že by bylo i možné nechat chléb kynout přes noc, ale to jsem zatím nezkoušela. A pustíme se do toho.

Pokud máte kuchyňský robot, máte napůl vyhráno, pokud ne, nevadí, zvládnout se to dá i ručně. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a kmín a promícháme. K této směsi přidáme kvásek a vodu a hněteme. V robotu necháme hníst cca 15 minut, ručně alespoň 10. Je-li třeba, přidáme vodu nebo mouku. Konzistence těsta by měla být řidší, ale rozhodně ne tekutá (já pokaždé přidávala mouku, ale to záleží na savosti mouky a hustotě kvásku). Potom vyklopíme těsto na pomoučněný vál nebo pracovní plochu. Pomoučněnýma rukama překládáme těsto napůl, při každém přeložení stiskneme svár a otočíme o 90 stupňů. Tímto si chleba vezme další mouku. Když jsem tento chleba pekla poprvé, trvalo mi to hrozně dlouho, ale časem se do toho člověk dostane. Nyní hněteme tak dlouho, dokud chleba nezíská krásný sametový povrch. Seštípneme sváry a vytvarujeme bochánek, který necháme přikrytý utěrkou odpočívat asi půl hodiny. Pak ho vezmeme a vytvarujeme do tvaru, který má naše ošatka. Já mám kulatou, ale klidně může být i oválná. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě (např. u kamen, ale nesmí ta teplota být přehnaně vysoká) několik hodin, dokud chleba nezvětší svůj objem na dvojnásobek. Když máme chleba vykynutý připravíme si plech (já ho vystýlám pečícím papírem) a rozehřejeme troubu na 250 stupňů (musí být opravdu rozehřátá, takže raději necháme nahřívat déle). Až je trouba vyhřátá, opatrně překlopíme chléb z ošatky na plech a dáme péct. Dno trouby zastříkneme trochou vody a troubu ihned zavřeme. Chleba pečeme cca 35 - 45 minut, dokud kůrka nezezlátne. Upečený chleba poznáme tak, že když na spodní část zaťukáme, je "dutý". Upečený chléb necháme úplně vychladnout na mřížce, aby okolo něj proudil vzduch. Kváskový chléb nikdy nesmíte nakrajovat nevychladlý, protože by se mohl srazit. A chladnout musí při pokojové teplotě, rozhodně nedávat někam do chladna. 

Přeji úspěšné první kváskové pečení
Vaše Nikki

Napravo český chleba, nalevo sladký chleba


Žádné komentáře:

Okomentovat