neděle 1. června 2014

Kváskové rohlíky

Poslední dobou vůbec nejím kupované pečivo, takže jím v podstatě jen domácí chleba, ale to mě pořád dokola nebaví, tak jsem si našla recept na rohlíky z kvásku a zkusila to. Recept můžete najít zde. Přepíšu ho ale i sem, takže klikat nemusíte :-)


Ingredience:

Lžíce kvásku
250 ml vlažné vody
3 lžíce rozpuštěného másla (v původním receptu je rostlinné, ale já použila normální kravské)
500 g polohrubé mouky
10 g cukru
10 g soli

Postup:

První den si přepěstujeme žitný kvásek na pšeničný. Dáme tedy do mísy lžíci kvásku, asi 166 g mouky a 83 ml vody, zamícháme a vznikne nám tužší těstíčko. To přikryjeme potravinářskou fólií nebo víkem a necháme přes noc v teple stát. Druhý den přidáme zbytek mouky a vody a ostatní suroviny a umícháme těsto, které se nelepí na mísu. Necháme kynout asi tak 2-3 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí přendáme těsto na vál a provádíme překládání, a to tak, že rukou z těsta vytvarujeme čtverec, který chytneme za 2 rohy, vyvěsíme a přeložíme napůl. Tento postup provedeme několikrát. Poté si těsto rozdělíme na 10 bochánků, které necháme přikryté utěrkou stát asi 10 minut. Pak každý bochánek rozválíme do tvaru elipsy a srolujeme, musíme hodně utahovat. Rohlíky klademe na pečící papír, potřeme vodou a necháme stát asi 1-2 hodiny. Troubu si rozpálíme na 250 stupňů, musí být rozpálená opravdu hodně. Stejně tak i necháme nahřát plech, na kterém budeme péct (já to neudělala, jen dala na pečící papír, a měla jsem problém rohlíky sundat, takže tento krok opravdu nevynechávejte). Až je trouba opravdu hodně rozehřátá, přeneseme pečící papír s rohlíky na rozpálený plech a dáme do trouby, rychle chrstneme vodu naspod a rychle zavřeme. Pečeme, dokud krásně nezhnědnou. Po upečení rohlíky sundáme z papíru a necháme vychladnout na mřížce. Nikdy nedávejte plech vytažený z trouby do chladna nebo na studnou zem, pečivo by se mohlo srazit, zvlášť kváskové pečivo. 
Tak a teď se můžete pustit do toho. Věřím, že když se napoprvé povedly mě, povedou se každému.
Dobrou chuť přeje Vaše Nikki :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat