Fotka nic moc, ale jídlo naprosto výborné |
Makové mléko:
- 150 gramů máku
- 750 mililitrů vody
Pohanková kaše (uvedené údaje jsou na dvě porce nebo pro velkého jedlíka):
- 100 gramů pohanky lámanky
- cca 200 mililitrů makového mléka
- švestky
- mák
- datlový sirup
Postup:
Makové mléko:
Makové mléko jsem si udělala den předem, protože vstávám opravdu hodně brzy, tak by se mi ráno nechtělo. Mák namočíme na cca 3 hodiny do vody. Po uplynutí této doby přemístíme mák i s vodou do mixéru a mixujeme asi tak 5 minut. Poté přecedíme přes sítko vystlané plátýnkem, a to asi 5x. Poprvé můžeme použít lžičku na promíchávání hmoty v sítku, ale při dalších cezeních už necháme tekutinu samu protéct. Hotové mléko uchováme v ledničce.
Pohanková kaše:
V hrnci ohřejeme makové mléko, až začne vařit, odstraníme z plotny, vsypeme vypeckované nakrájené švestky podle chuti a pohanku a hrnec s pokličkou zabalíme do peřiny nebo do deky. Pozor, pohanka se nesmí vařit, jinak ztratí téměř veškeré živiny a tělu prospěšné látky. Necháme odpočívat 15 minut. Po 15 minutách je kaše hotová. Na závěr dosladíme datlovým sirupem nebo jiným sladidlem a posypeme mákem.
Dobrou chuť vám přeje
Nikki :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat