Vždycky jsem měla radši u švestkových knedlíků větší vrstvu těsta. A proto jsem se rozhodla pro bramborové, které je navíc neskutečně jednoduché. Recept jsem našla na proženy.cz.
Ingredience:
- Cca 400 gramů brambor, které uvaříme nejlépe den předem ve slupce a oloupeme
- 2 vejce (osobně si myslím, že být nemusí)
- Cca 300 gramů polohrubé mouky
- Špetka soli
- Švestky
- Mletý mák (pokud máte celý a nemáte mlýnek na mák, můžete ho "pomlít" tyčovým mixerem jako já)
- Moučkový cukr
- Máslo
Brambory nastrouháme na jemno, přidáme vejce, mouku a špetku soli a vypracujeme těsto. Mouku přidáváme podle potřeby, těsto by mělo být nelepivé, tužší, ale ne moc tuhé, aby se s ním dalo dobře pracovat. Švestky opereme a vypeckujeme (nemusí být, ale je to lepší). Z hromady těsta utrhneme kousíček, který si rozmačkáme v dlani na asi půlcentimetrovou placku tak, aby byl přes celou. Vložíme švestku, můžeme do švestky nasypat trošičku cukru, pokud jsou švestky kyselé, a obalíme těsto kolem celé švestky. Z tohoto množství těsta uděláme asi 12 knedlíků. Do většího hrnce dáme vařit vodu. Jakmile začne voda vřít (mírně jsem ji osolila) vložíme po jednom knedlíky. Vaříme pod pokličkou. Jakmile vyplavou, jsou uvařené. Vyndáme je do mísy, každý propíchneme vidličkou, přihodíme kousíček másla a promícháme, aby se neslepily. Podáváme posypané mletým mákem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem. Je ale možné podávat např. se zakysanou smetanou, strouhaným tvarohem nebo opraženou strouhankou. To záleží na chuti každého. :)
Dobrou chuť,
Vaše Nikki :)
Žádné komentáře:
Okomentovat