středa 2. září 2015

Cuketovo-bramborová polévka

Začalo září a s ním sezóna brambor. Postupně dozrávají cukety, které jsou výborné na bramboráky, grilování, nákyp nebo hranolky. Já dnes ale zvolila polévku, která je pro milovníky krémových polévek (tudíž i pro mě) značka ideál :-)


Ingredience:

  • Větší cuketa
  • Asi 3 velké brambory
  • Menší cibulka
  • Slunečnicový olej
  • Kajenský pepř
  • Kurkuma
  • Lahůdkové droždí
  • Sůl

Postup:
Brambory očistíme, pokud chceme tak oloupeme (já nechala se slupkou, protože byli čerstvě vykopané ze země, takže slupka ještě poživatelná), cuketu taktéž oloupeme a zbavíme semínek. Brambory i cuketu nakrájíme na kostičky. Cibulku nakrájíme na jemno. V hrnci rozpálíme slunečnicový olej, na němž necháme zpěnit cibulku. Poté přihodíme cuketu a brambory a a chvilku osmažíme. Zasypeme půllžičkou kajenského pepře (ve výsledku je polévka hodně ostrá, takže kdo nemá rád pálivá jídla, tak buď nedává vůbec nebo jen špetičku), půllžičkou kurkumy (klidně může být i víc, ale nám zrovna došla) a lžící lahůdkového droždí, zarestujeme. Zalijeme vroucí vodou a to tak, aby nepřesahovala cuketu a brambory, ale aby bylo vše ponořené. Osolíme podle chuti a vaříme do změknutí. Až je všechno krásně měkké, odstavíme z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme. Pokud je polévka hustší, rozředíme převařenou vodou. Nakonec podle potřeby dochutíme, já přidala ještě asi tak dvě lžíce lahůdkového droždí, dodalo to polévce tu správnou chuť. Tak a polévka je hotová :-) Podáváme se zakysanou smetanou, ale nemusí být.

Dobrou chuť, 
                                                                                                                                            Vaše Nikki :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat